29 października 2015 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie odbył się szkolny konkurs gastronomiczny: „Czas na ziemniaki”.
W konkursie uczestniczyło 12 uczniów z klas: I TZ, II TZ, III TZ i I ZKW. Wszyscy uczestnicy wykazali  się dużym zaangażowaniem w pracy i przygotowali bardzo ciekawe i smaczne potrawy z ziemniaków.

Uczniowie wykonali następujące potrawy:

  1. Pierogi ziemniaczane z kurczakiem, fetą i szpinakiem – Karolina Mosiądz 3 TZ
  2. Ciasto ziemniaczane – Natalia Snarska 1 TZ
  3. Tymbaliki ze szpinakiem – Amanda Krzyżostaniak 2 TZ
  4. Babeczki ziemniaczano – szpinakowo – paprykowe – Eliza Budzyn 2 TZ
  5. Babeczki ziemniaczane z pomidorkiem, brokułem i papryką – Paulina Tomczak 3 TZ
  6. Muffiny ziemniaczane z boczkiem i porem – Adam Sarbok 1 TZ
  7. Zapiekanka ziemniaczana – Aleksandra Pitura 3 TZ
  8. Sałatka z ziemniaków z suszonymi pomidorami – Katarzyna Nowak 1 TZ
  9. Nadziewane pulpety ziemniaczane z sosem koperkowym – Natalia Stahl 1 ZKW
  10. Frittata z ziemniakami, szpinakiem i kozim serem – Patrycja Grzybowska 3 TZ
  11. Smażone placki z batatów z łososiem, jajkiem i świeżymi ziołami – Adrian Banaszkiewicz 3 TZ
  12. Paluszki ziemniaczane – Alicja Kurkiewicz 1 TZ

Wszystkie potrawy były bardzo smaczne i estetycznie podane, wiec komisja miała niezwykle trudne zadanie i po długich obradach przyznano najwyższe miejsca na podium:

1 miejsce – KAROLINA MOSIĄDZ 3 TZ

2 miejsce – ELIZA BUDZYN  2TZ  NATALIA SNARSKA 1TZ

3 miejsce – AMANDA KRZYŻOSTANIAK 2 TZ  NATALIA STAHL
1 ZKW

Wyróżniono:
– ALICJA KURKIEWICZ

– ADAM SARBOK

Uczniów i pracowników naszej szkoły zachęcamy do skorzystania z przepisów i wykonania w domu przepysznych konkursowych potraw (przepisy dostępne u p. Sylwii Białobrzyckiej).

Sylwia Białobrzycka