W listopadzie 2016 uczniowie klas gastronomicznych – 2TZ, 3TZ, 2ZKW i 3ZKW wzięli udział w Warsztatach kulinarnych organizowanych przez Agencję Rynku Rolnego. Uczniowie wyszukiwali ciekawe receptury potraw, które wykonywali później na zajęciach z gastronomii. Zakup surowców na warsztaty był refundowany przez ARR.

Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych CKZiU wybrali najlepsze potrawy, które uczniowie wykonają 30 listopada 2016r:

Potrawy jarskie:

  1. Tort marchewkowy – Karolina Mosiądz 4TZ
  2. Tarta buraczana – Natalia Snarska 2TZ
  3. Ser grillowany z warzywami – Kamil Rakowski 2ZKW

Potrawy z drobiu:

  1. Udka pieczone z jabłkami – Kuba Ostrowski 2TZ
  2. Pierś kurczaka z owocową salsą – Marta Nawrocka i Jagoda Pawlak 3ZKW
  3. Pierś z gęsi ze śliwkami i żurawiną – Amanda Krzyżostaniak 3TZ

Potrawy z wieprzowiny:

  1. Smażony ryż z wieprzowiną – Dominika Ciesielska i Karolina Bieszczak 3TZ
  2. Polędwiczki wieprzowe z warzywami – Kinga Dufek i Magdalena Wołoszyn 3ZKW
  3. Zrazy z szynki w sosie musztardowym – Remigiusz Ziomek i Krystian Górny 3TZ

Potrawy będą oceniane przez komisję z Agencji Rynku Rolnego. Najlepsze z każdej kategorii będą wykonane na  Międzyszkolnym Konkursie w Nowej Soli 15grudnia 2016.