25 maja 2017 roku w Centrum  Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sulechowie  odbył się szkolny konkurs na „ Najlepszego Barmana” zorganizowany przez nauczyciela przedmiotów  gastronomicznych panią Sylwię Białobrzycką. Była to pierwsza edycja tego konkursu skierowana do uczniów klas gastronomicznych. W tym roku rywalizacja przebiegała pod hasłem ,,Soft drink – drink w blenderze”.

Cele konkursu:

  • Szerzenie i propagowanie właściwej sylwetki barmana;
  • Kształtowanie prawidłowych technik mieszania napojów;
  • Poszerzanie wiedzy z zakresu miksologii napojów bezalkoholowych;
  • Szerzenie kultury picia drinków bezalkoholowych;

Z naszej szkoły do udziału w konkursie zgłosiło się bardzo wielu chętnych zarówno z klasy pierwszej, jak i drugich Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Po ostrej selekcji do etapu finałowego zakwalifikowało się 4 uczniów: Kuba Ostrowski 2 TZ, Natalia Snarska 2TZ, Katarzyna Nowak 2TZ, Adam Sarbok 2TZ. Wykonali oni wspaniałe kompozycje napojów z ciekawymi dekoracjami i nazwami drinków.

Napięcie sięgnęło zenitu, kiedy nadeszła pora oceny organoleptycznej, a następnie ogłoszenia wyników. Oceny drinków dokonywała komisja składając się z nauczycieli zawodu tj. Sylwia Białobrzycka, Regina Kaszubska i Urszula Marszewska.

Po burzliwych obradach jury ustaliło następujące miejsca na podium:

  • 1 miejsce –  Natalia Snarska 2 TZ „ Letnie orzeźwienie”
  • 2 miejsce – Katarzyna Nowak 2 TZ – „Pinacolada”
  • 3 miejsce – Adam Sarbok 2 TZ – ‘ICE in CoffeBlast”
  • 4 miejsce – Kuba Ostrowski 2 TZ – „Bananowa słodycz”

Uczestnictwo w konkursie dało naszym uczniom satysfakcję i zapał do pracy, bo na pewno nie poprzestaną na tym, co już potrafią. Aby realizować się zawodowo trzeba nieustannie się uczyć i podejmować ciągle nowe wyzwania! A więc do zobaczenia za rok.